Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Ahşap Tutkalı

Tutkalın kullanılmaya başlamadan önce birbirine yapıştırılacak iki düz yüzeyin de temiz ve pürüzsüz olmasını gerektirir. Emülsiyon yani sıvı halindeki tutkal çeşitlerinde partiküllerin küçüklüğü sayesinde birbirine yapışacak olan maddelerin birbirine sıkıca tutunması sağlanır. Ahşap ürünler ve mobilya yapıştırma ya da suntanın ağaç ürünü malzemeleriyle kaplama işlemlerinde genel olarak beyaz akışkan tutkal tipi yapıştırıcılar kullanılır. Bununla birlikte aynı zamanda bir maddenin başka bir madde ile örtülerek kaplanması işlemlerinde kullanılan sıvı ağaç tutkalı bir miktar su ile sulandırılması gerekebilir. Su ile seyreltilmiş tutkal kullanımında yapıştırıcı yoğunluğu kaybetmemek daha büyük bir önem kazanır.

Tutkal Yapıştırıcısı Nasıl Uygulanır?

Tutkal uygulaması yapılacak her iki maddenin yapışacak yüzeyinin de mümkünse zımpara yapılarak temizlenmiş ve kuru olmasını gerektirir. Birbirine sıkıca yapıştırılacak yüzeylerin çapak içermesi yada yağlı yüzeylerinin olması gibi temiz olmaması durumunda tutkal yapıştırıcısı kullanımında sorunlar meydana gelebilir ve performans kayıpları oluşur. Yapıştırılacak madde de iki yüzey de temizlenmiş olsa da yalnız bir tarafa tutkal sürülür.

Yapıştırmak için tutkal sürme işleminin fırça ile yedirerek yapılması uygundur. Ancak plastik bazlı yada formika maddelerinin yapıştırma işlemlerinde tutkal sürme tarağı kullanılması gerekir. Mesamatlı beyaz yüzeylerde kullanım süreci diğer maddelerin yüzeylerine göre daha uzun sürer. Bu yüzeylerde yapıştırma maddesi olarak tutkal, bir tarafa sürüldükten sonra hemen yapıştırılmalıdır ve sıkıca birbirine tutturulmalıdır. Yapıştırılan maddeler sertleşinceye kadar bu şekilde sıkıca tutulması gerekir.

Bu maddelerin yüzeylerinde tutkalın sertleşmesi ve tutması 2 saati bulabilir. Yapıştırma malzemesi olan tutkalın kuruyana kadar oda sıcaklığının en az 10-15 derece üzerinde kalması çok önem taşır. İşlem süreçleri sırasında kullanılacak malzemelerin özellikleri dikkate alınmalıdır. Yapıştırma safhasında ancak bu şekilde tutkalın sulandırma yapılıp yapılmama durumuna karar verilir. Ancak birkaç santimetreden daha fazla kalın yüzeylerde kullanılacak ahşap tutkalı yoğun olması için sulandırılmaması gerekir. Yapıştırıcı maddenin sulandırılması gerekiyorsa, içerisine atılacak su miktarı en fazla %10 olarak belirlenir.

Tutkal Türleri Nelerdir?

Yapıştırıcı çeşidi olarak tutkal mobilya üretiminden dericiliğe kadar birçok alanda kullanılır. Sanayi ve üretim tesislerinde kullanılan yapıştırıcı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Mitreapel membran malzeme için pres tutkalı uygulama numarası 1K/2K: Otomatik olarak şişirilen sanayi balonu ve vakum içeren membran makineleri için üretilmiştir. Genel olarak PVC membran malzemelerini birbirine yapıştırma işlemleri için kullanılır. Genellikle bu tutkal beyaz renkli ve akışkandır.

 

  • Apel kodlu süper beyaz renk tutkal: Genel olarak mobilya sanayi kullanımına uygun şekilde üretilmiştir. Ahşap tutkalı olarak yapıştırma işlemlerinden parke ve ağaçtan imal edilmiş masif ürünlere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca ahşap kırıkları arasında ağaç tutkalı dolgu yapıştırma olarak da görev alır. Kuru yüzeye uygun derece de uygulandığında güçlü bir yapıştırma etkisine sahiptir. Ayrıca ahşap olan deniz araçları bakımında da kullanılabilir.

Tutkalın Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Sanayi de ve üretimde yoğunlukla ana yapıştırıcı olarak tutkal kullanımı dikkat çeker. Ayrıca deniz araçlarının bakımlarında tutkal kullanılmaktadır. Tercih edilmesinin sebepleri;

  • Kullanımı kolaydır,
  • Maliyeti fazla değildir,
  • Temizlenmesi pratiktir,
  • Uygulaması ustalık gerektirmez.

Bunun gibi nedenlerle hem kalifiye işçilik istememesi hem de uygulamasının pratik olması nedeniyle tercih edilir. Ayrıca erişimi kolay olan bir yapıştırıcı çeşididir. Birçok nalbur yada yapı markette kolaylıkla bulunur.

Ahşap tutkalı ürünleri mobilya tamiratından marangozluk işlerine kadar her türlü ahşap işindeki yardımcınız! Kaliteli ve güvenilir alışveriş için tıkla!