Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Şarjlı Matkap

Elektrikli ve şarjlı matkap çeşitleri ve matkaplarla ilgili bilgileri bu yazımız da sizlerle detay olarak paylaşacağız. Bu yazımızda şarjlı matkap önerisi veya matkap tavsiyesi verirken sizleri direk odaklamak yerine matkap ve breyz diye bilinen bu elektrikli makinaların inceliklerini ve avantajlarını sizlere anlatmaya çalışacağız.

Matkaplar genellikle elektrikli türde, havalı türde ve akülü olarak çalışabilen ve çalıştığı enerji türüne göre belirli safhalarda motor güçleri bulunan malzemeyi delme ve vidalama işlerine yarayan el aleti sayılan gereçlerdir.

Elektrikle Çalışan Matkap Çeşitleri

Elektrik akımı enerjisiyle çalışan matkaplar hane içi voltaj gerilimi yani 220 volt monafaze akım elektrik enerjisiyle çalışmaktadır. Maktap piyasası içinde ama en düşük akımla çalışan motor gücünü bir referans olarak söylemek zordur.

Ancak satış kataloglarında görülen en düşük motor gücü 350 Watt değerindedir. Matkap fiyatları ölçeğini belirleyen en önemli faktör ise matkabın gücüdür. Elektrikli matkap seti almak istiyorsanız matkap türlerini bilmelisiniz. El maktap türleri kendi aralarında aşağıda ki türlere ayrılır;

  • Darbeli matkap türü
  • Darbesiz matkap türü

Bu matkaplar teknik olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu türlerinde kendi içlerinde tekrardan köşe için kullanılan özel matkap türü, malzeme vidalamaya kullanılan matkap türü, güçlü malzemeleri delmek için torklu matkaplar, malzemeler üzerinde kılavuz açma matkapları, açısal ve radyal matkaplar olarak kategorilere bölünmektedir. Bizim için teknik tarafıyla değil amacımıza yatkın türleri sizlere aktarabilmek istemekteyiz.

Darbeli Matkap Nedir?

Bu tür güçlü matkaplar kendi içlerinde bulunan ve ayarlanabilen bir mekanizma sayesinde her cihaz da değişen ölçülerde matkabın delen ucuna darbe etkisi veren ve genelde güç olarak elektrikle enerjisi ile çalışan matkap darbeli matkap daha çok inşaat işlerinde beton örgülere, ytong parçalarına, tuğla yüzeylerine, fayans yüzeylerine, örülü duvar gibi malzemelerde delik delmek için kullanılır.

Bu tür el maktap cihazlarında ve darbeli matkaplarda çoğu kişi tarafından yanlış bilinen bir bilgi var, darbeli matkap türleri ile kırıcı ve delici özelliği sayesinde hilti denilen makinalar birbirlerine karıştırılmaktadır. Darbeli matkap ise kendi motorları sayesinde küçük bir darbe enerjisi oluşturup yüzey ve duvar gibi malzemelerde delik delme işine yarıyor.

Kırıcı ve delici özellikli hiltiler de ise kural olarak teknik farklı işlemektedir. O cihazların içinde ise pnömatik ismiyle adlandırılan bir sistem var ve ciddi bir vuruş gücü ve enerjisi oluşturarak çok daha büyük mermer yada beton bloklarda veya daha büyük delikler açmaya yarayan aletlerdir. Darbeli matkapları kullanışlı olan bir tarafı da işinizi görürken darbe modunu etkisiz hale getirebilmeniz. Cihazların sağ yanında ve sol yanında bulunan bir şalter sayesinde darbe verme modunu kapatarak bir standart matkap gibi kullanabilmektesiniz.

Darbesiz Matkap Türleri Nedir?

Bu tür matkaplarda delinen yüzeye şok gönderen darbe fonksiyonu kesinlikle yoktur ve işlem yapılırken yalnızca darbe gerektirmeyen malzeme ve materyallerde delik delme ve vidalama işleri yaparlar. Darbesiz matkap türlerinin, darbeli matkap türlerinden farkı sahip oldukları motorlarına göre çevrim ve tork güçlerinin ve devir sayılarının yüksek olmasıdır.

Genelde marangozluk işlerinde kullanılan darbesiz matkaplar daha çok kalın odun ve ağaçlarda delik delme, ev işlerinde ve alçıpan veya çatı işlerinde yüksek tork ve çevrim gücü gerektiren vidalama ve sabitleme işlerinde kullanıldığından devir sayıları ve tork değerleri diğer cihazlara göre yüksektir.

Yine de sahip oldukları bu fonksiyonlara ve kullanım alanlarına bağıntılı olarak ağırlıkları ve hacimleri diğer darbeli cihazlara göre daha hafif ve küçüktür. Bu cihazlar örgü duvar gibi kalın malzemeleri delmeye gücü yetmese de kendi alanlarında kullanıldığında işlemler de vazgeçilmez makinalardır. Piyasa da en fazla tutulan el matkap markalarının sırasıyla Dewalt, Metabo ve Hitachi gibi markaların ürünleri geliyor.

Şarjlı Matkap Nedir?

Şarjlı matkap türleri akü enerjisiyle çalışmaktadır ve bu aküler çeşit olarak hem lityum hem de NiCD kısa adıyla gösterilen nikel kadmiyum hem de NiMH kısa adıyla gösterilen nikel magnezyum tiplerinde olmaktadır. Bu arada bilmemiz gereken bir bilgi olarak NiCD ve NiMH akü çeşitleri artık üretimden kaldırıldı ve şu anda sadece lityum aküleri bulabilirsiniz.

Şarjlı Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Bu matkap türleri 10.8 volt gücünde, 12 volt gücünde, 14.4 volt gücünde, 18 volt gücünde, 24 volt ve 36 volt gücünde üretilmektedir. Üretim hattından son çıkan serilerde ise Bluetooth özellikli şarjlı matkaplar ve kömür içermeyen şarjlı darbeli matkap modelleri mevcuttur.

Havalı Matkap Türleri Nelerdir?

Bu kategorideki el aleti cihazlar hava basıncı ile çalışmaktadır. Bu cihazları en az 100 litrelik ve yüksek basınçlı bir kompresöre bağlıyorsunuz ve bu kaynaktan aldığı hava basıncıyla matkap dönerek tepki veriyor. Bu tür havalı matkaplarda duvar ve malzeme delme özelliği olmaz sadece malzeme delme ve vidalama işlerinde kullanılırlar.

En İyi Matkap Markası Nedir?

Şu bilgiyi gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki en iyi ve en işlevsel matkap yada en iyi matkap markası diyebileceğimiz bir şey ne yazık ki yoktur. Sizin ihtiyacınıza göre en iyi cevabı veren matkap en iyisidir. Matkap seçimi yaparken işlevlerine ve sizin ihtiyacınıza göre doğru özellikte ki matkabı seçerseniz satın alacağınız en kötü markalı matkapta sizin işinizi gördüğü sürece en iyisi olacağından emin olabilirsiniz. Yine de matkap alırken bilindik markalara ve kalite belgeleri ile teknik servis noktalarına dikkat ederek ürün seçmeniz, ileri de yaşanması muhtemel sorunlara karşı bir önlem olacaktır.

Elektriksiz, prizsiz ortamlardaki yardımcınız, kablo karışıklığıyla uğraştırmayan güvenli ve güçlü şarjlı matkap çeşitleri Asil Yapı Market'te!